Haardhout opslag en bewaartips: Natuurlijk drogen in de zomer?
De houtkachel staat in de meeste gevallen enkel aan in de koudere seizoenen van het jaar. In de zomer blijft de houtkachel vaak uit, waardoor we minder stilstaan bij het seizoen waarin we deze wel weer gaan gebruiken. Toch is het zo dat juist de zomer het perfecte seizoen is om het hout voor de houtkachel voor te bereiden, zodat het in de winter klaar is voor gebruik. De kwaliteit van het haardvuur wordt mede bepaald door de manier waarop het haardhout wordt opgeslagen en gedroogd. Wij geven u graag meer informatie en een aantal handige tips om mee aan de slag te gaan.
Waar bewaart u uw haardhout in de zomer?
Het is belangrijk om het haardhout in de zomer op een juiste manier te bewaren. Het kan verleidelijk zijn om het hout in de volle zon te leggen, zodat het goed droog blijft, maar dit is niet aan te raden. Kies in plaats daarvan voor een beschutte en droge plaats. Probeer het hout buiten de zon te houden en weg van vochtige grond. Het is het beste om het hout op een stellage of een pallet te plaatsen, zodat het niet direct met de grond in contact kan komen. Heeft u een garage, berging of schuur? Dan kan het een goed idee zijn om het haardhout tegen de zijkant onder een afdakje te plaatsen voor een optimale beschutting.
Stapelstrategieën: slim stapelen voor optimale droging
We staan er vaak niet zo bij stil, maar ook de manier waarop we het hout stapelen heeft invloed op het proces van drogen. Het is goed om uw haardhout slim te stapelen om het droogproces te versnellen. Stapel het haardhout in rijen, waarbij u ruimte laat tussen de delen, zodat er een goede luchtstroom ontstaat. Daarnaast is het goed om niet te hoog te stapelen. Dit vergroot het risico op omvallen, bijvoorbeeld bij een sterke wind.
Bescherming tegen de elementen: zo bedekt u uw houtvoorraad
Regen komt het droogproces natuurlijk niet ten goede. Het is daarom belangrijk om het houthaard te beschermen tegen regen en andere vormen van neerslag. U kunt hiervoor gebruik maken van een dekzeil of een speciale houtafdekking. Zorg er ook voor dat u het geheel strategisch plaatst. Het doel is hierbij vooral om de top van de stapel te bedekken, terwijl er nog altijd lucht kan circuleren. Op deze manier zorgt u voor een goed droogproces en voorkomt u dat het hout weer vocht opneemt door regenval. Haardhout toch nat geregend? Bekijk dan onze tips bij natgeregend hout.
Luchtigheid is key: waarom goede ventilatie cruciaal is
Een goede ventilatie is belangrijk voor het drogen van haardhout. Het is daarom goed om een optimale luchtstroom te realiseren door goed te stapelen. Meerdere stapels plaatst u op een afstandje van elkaar, zodat de stapels elkaar ook niet afsluiten. Daarnaast is het goed om de zijkanten van de stapels ook niet te bedekken met een afdekzeil. Door ervoor te zorgen dat er lucht rond het haardhout kan bewegen, kan vocht beter verdampen en heeft het geen negatieve invloed op de kwaliteit van het haardhout.
Wanneer begint u met natuurlijk drogen?
Natuurlijk drogen van haardhout kost tijd. Het is daarom belangrijk om er op tijd mee te beginnen. Het beste moment is vroeg in de zomer, vooral omdat we er in ons land altijd rekening mee moeten houden dat de herfst al relatief vroeg kan beginnen. Wanneer u aan het begin van de zomer begint met het drogen van het haardhout, dan heeft het hout voldoende tijd om droog genoeg te zijn voor de herfst aankomt. Zeker wanneer het hout in de late lente of vroege zomer wordt gekapt, heeft het hout het hele zomerseizoen nodig om goed te kunnen drogen voor gebruik in de haard of houtkachel.
Bewaartips: hoe houdt u uw haardhout in topconditie?
Wanneer u het haardhout op een juiste manier en onder de juiste omstandigheden opslaat, dan zorgt u voor een goed behoud van de kwaliteit en een mooi droogproces. Toch is het wel verstandig om regelmatig even de houtvoorraad te controleren op problemen. U kunt hierbij denken aan rot of schimmel. Ziet u hier tekenen van? Dan is het verstandig om deze stukken hout direct uit uw voorraad te verwijderen. Zo voorkomt u dat het probleem groter wordt en vat krijgt op uw hele haardhout voorraad.
Insecten en ongedierte
Insecten en andere ongedierte zijn vaak dol op hout. In de stapel vinden zij donkere en beschutte plekjes om te gaan wonen. Helaas kan dit ervoor zorgen dat het hout wordt aangetast en dit is wel het laatste wat u wilt. Controleer de houtvoorraad daarom ook regelmatig op insecten en andere ongedierte. Verwijder eventueel aanwezige diertjes. Gebruik hierbij geen insecticiden. Deze kunnen schadelijke stoffen aan het hout afgeven, die weer vrij komen wanneer u het hout uiteindelijk gaat verbranden.
Wanneer is hout genoeg gedroogd?
Haardhout kan worden gebruikt wanneer het vochtgehalte in het hout lager dan 20 procent is. In de meeste gevallen is dit het geval na een droogtijd van 6 tot maximaal 12 maanden, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. U kunt het vochtgehalte meten met behulp van een vochtmeter. Een andere manier om te testen of het hout droog genoeg is, is door twee stukken tegen elkaar te slaan. Klinkt het hol? Dan is het hout droog genoeg om te gebruiken.
- Het beste hout voor uw vuurschaal - 18 oktober 2024
- Tips voor het stoken in eco-vriendelijke houtkachels - 14 oktober 2024
- Haardgereedschap: Top 5 die niet kunnen missen - 3 oktober 2024