Hout kloven? Dit is hoe u dat aanpakt

Hout kloven? Dit is hoe u dat aanpakt

Hout kloven is belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout goed brandt. Daarnaast verkort het het droogproces van het hout, wat ook een belangrijk voordeel is van het kloven van hout. Wanneer u graag hout stookt, dan is het goed om het hout te kloven.

Hoe pakt u dit nu op een juiste manier aan en, belangrijker nog, hoe doet u dit op een veilige manier? Golden Flame vertelt u meer over het kloven van hout en over de meest veilige aanpak.

Hout kloven? Dit is hoe u dat aanpakt

De basisstappen voor hout kloven

Hout kloven begint met een goede voorbereiding, zoals alles eigenlijk. Wilt u gaan hout kloven, dan is het dus belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Hierin volgt u een aantal belangrijke basisstappen. Op de eerste plaats kiest u het juiste hout. Gebruik vers hout dat nog moet drogen. Droog hout is moeilijker te kloven.

Zorg voor een stabiele ondergrond en gebruik een hakblok of een stabiele, harde ondergrond om op te kloven. Vervolgens zorgt u voor een goede houding voor het kloven van hout. Sta stevig met uw voeten op schouderbreedte uit elkaar.

Houd de kloofbijl met beide handen vast. Nu is het tijd om goed te gaan mikken. Mik hierbij op de natuurlijke scheuren in het hout en begin met een stevige, gecontroleerde slag.

Hout kloven op de meest efficiënte manier

Efficiënt hout kloven bespaart tijd en energie. Het is best even een taak, maar u kunt het uzelf wel een stukje makkelijker maken door het op de meest efficiënte manier te doen. Dit betekent op de eerste plaats dat u gebruikmaakt van een goede bijl.

Een kloofbijl met een breed blad is ideaal. Voor kleinere stukken hout kunt u een kloofhamer gebruiken. Werk met de nerf van het hout mee. Dit maakt het werk namelijk een stuk makkelijker. Zoek naar scheuren en maak gebruik van deze zwakke plekken.

Splits grote blokken eerst in kleinere stukken om het kloven makkelijker te maken. Een belangrijke tip is ook om uw bijl goed scherp te houden. Een scherpe bijl glijdt aanzienlijk makkelijker door het hout dan een bot geworden bijl.

Veiligheidstips voor hout kloven

Wanneer u hout gaat kloven, dan heeft veiligheid natuurlijk prioriteit. U wilt geen risico’s nemen en de werkzaamheden gewoon zo veilig mogelijk uitvoeren. Wij geven u hiervoor graag een aantal tips. Allereerst is het goed om beschermende kleding te dragen tijdens hout kloven. Gebruik stevige schoenen, handschoenen en een veiligheidsbril.

Zorg daarnaast voor een veilige omgeving. Dit betekent dat u zorgt dat de ruimte rondom u vrij is van obstakels en dat er geen mensen in de buurt zijn. Maak gebruik van betrouwbaar gereedschap en controleer dit gereedschap van tevoren, onder meer op mogelijke scheuren in het handvat.

Tot slot is het voor uw veiligheid belangrijk om de juiste techniek toe te passen. Gebruik uw benen en schouders om kracht te zetten, niet alleen uw armen. Dit voorkomt overbelasting.

Wat te doen met het gekloofde hout?

Gekloofd hout moet goed worden opgeslagen om optimaal te drogen en te branden. De opslagplaats moet juist zijn. Bewaar het hout op een droge, goed geventileerde plaats. Een houtopslag met open zijkanten is ideaal.

Stapel het hout op een verhoogd platform om contact met de grond te vermijden. Dit voorkomt vocht en schimmel. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het hout op te stapelen op een Europallet. Gebruik een waterdicht dekzeil om het hout te beschermen tegen regen en andere vormen van neerslag. Laat de zijkanten open voor ventilatie.

Nu kan het droogproces beginnen. U kunt het hout in gebruik nemen na een droogtijd tussen de 6 tot 12 maanden. Als het hout goed gedroogd is, dan produceert het minder rook en brandt het beter.

Voordelen van zelf hout kloven

Zelf hout kloven heeft meerdere fijne voordelen. Door zelf hout te kloven bespaart u op de kosten van gekloofd hout. Daarnaast is hout kloven een goede fysieke oefening. Het versterkt spieren en verbetert de conditie. U kunt zelf de kwaliteit van het hout bepalen en ervoor zorgen dat het goed droogt.

Door zelf hout te kloven heeft u dus een betere controle over, en meer grip op, de kwaliteit van het hout. Zelf hout kloven en gebruiken is tot slot ook een duurzame manier van verwarmen, vooral als u lokaal hout gebruikt.

Onderhoud van uw kloofgereedschap

Goed onderhoud van uw kloofgereedschap verlengt de levensduur en maakt het werk veiliger en efficiënter. Houd uw bijl scherp met een wetsteen of een slijpmachine. Maak uw bijl schoon na gebruik. Door het vuil en mogelijke hars van de bijl te verwijderen, kunt u voorkomen dat uw bijl gaat roesten.

Controleer het handvat voorafgaande aan elk gebruik op scheuren of slijtage. Vervang het indien nodig om ongelukken te voorkomen. Breng af en toe een laagje lijnolie aan op het handvat om het hout te beschermen tegen uitdroging en scheuren. Zo verlengt u eenvoudig de levensduur van uw kloofgereedschap.

Belia van Vliet