De ruit van een houtkachel schoonmaken

Maakt u gebruik van een houtkachel? Dan is het onvermijdelijk dat de roet en het vuil die bij het stookproces vrijkomen, gedeeltelijk op de kachelruit terechtkomen. Dat kan, als u deze niet of niet voldoende schoonmaakt, verschillende gevolgen hebben. Zo zal een ingebrande kachelruit de warmteoverdracht naar de ruimte aanzienlijk doen verminderen. De straling krijgt het door dat laagje roet namelijk moeilijker om voor consistente warmteafgifte te zorgen.

Lees meer

Openhaardhout stapelen. Nat hout snel drogen

Een kachel of openhaard brengt behalve aangename warmte ook een flinke dosis sfeer met zich mee. Om optimaal van dit verwarmingsapparaat te kunnen profiteren, is het van belang dat u over goed gedroogd hout beschikt. Het verbrandingsproces verloopt dan efficiënt en veilig. Op deze pagina vertellen we u meer over de redenen waarom het noodzakelijk is om van goed gedroogd hout gebruik te maken en hoe u ervoor kunt zorgen dat hout droogt en droog blijft.

Lees meer

Nat hout stoken en waarom u dat niet moet doen

Wanneer u efficiënt en verantwoord wilt stoken, vormt kwalitatief hoogwaardig hout een belangrijke basis. Per definitie is dit hout met een beperkt vochtpercentage. Een vochtpercentage tussen de 15 en 20% is ideaal. Voor verschillende soorten stookhout dat aan deze vereiste voldoet bent u bij Golden Flame aan het juiste adres. Uiteraard is het van belang dat u het hout ook op de juiste manier opslaat. Op deze pagina vertellen wij u alles over de gevolgen van nat stoken en hoe u dit kunt voorkomen.

Lees meer

Openhaard of houtkachel reinigen

Of een houtkachel van de juiste kwaliteit noodzakelijk is voor een optimaal stookproces. Jazeker. Maar of dat het enige is? Zeker niet! Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat alles valt of staat met het juiste hout. Welk hout dat voor u is, is afhankelijk van het type houtkachel, de grootte ervan en het doeleinde: is dat ter verwarming of vooral ten behoeve van de sfeer?

Lees meer

Ovengedroogd haardhout in mand

Waar denkt u aan wanneer u aan de kwaliteit van haardhout denkt? Aan de herkomst ervan wellicht? Aan de manier waarop de blokken zijn gesneden? Verrassend genoeg is het vooral het vochtgehalte dat het uiteindelijke succes van een brandend haardvuur beïnvloedt. Brandhout dient droog te zijn, maar niet te droog. Een vochtpercentage tussen de 15 en 20 procent is ideaal. Dit levert een efficiënte en schone verbranding op. Ook blijft uw rookkanaal overbodige creosootafzet bespaard en waarborgt u -in het geval u het hout binnenshuis gebruikt- een gezonde leefomgeving.

Lees meer

Haardhout opslag onder afdak

Is voor u de winter ook niet compleet zonder het knusse gevoel van een open haard? Om optimaal van de warmte en het vlammenspel te kunnen genieten, is een goede houtopslag cruciaal. Zo blijven de houtblokken immers droog. Een houtopslag voor uw openhaardhout kunt u uiteraard kant-en-klaar kopen, maar nog leuker vindt u het misschien wel om deze zelf te maken. Golden Flame voorziet u graag van een handig stappenplan. Gaat u vooraf wel even na of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Voor bouwwerken van maximaal 2,5 meter is dat doorgaans niet noodzakelijk.

Lees meer

Openhaardhout stapelen. Nat hout snel drogen

Het gebruiken van gedroogd hout is erg belangrijk wanneer je een openhaard of kachel gebruikt. Het hout moet daarom goed gedroogd worden, voordat je deze in huis haalt. Maar hoe wordt haardhout gedroogd? Er zijn verschillende manieren om hout te drogen, namelijk: lucht drogen, met een droogkamer of drogen in een oven. Elke techniek heeft voor en nadelen. Wij leggen de verschillende droogtechnieken uit.

Lees meer

Haardhout Staatsbosbeheer

Prijsstijging hout 2022, wat is de verwachting?

Het zal je vast niet ontgaan zijn: het leven wordt steeds duurder. Met de huidige inflatie en prijsstijgingen betaal je steeds meer voor producten, zo ook voor haardhout en aanverwante artikelen. Waar komen deze prijsstijgingen van het hout vandaan en wat zijn de verwachtingen voor 2022? In deze blog lees je meer over de oorzaken van de prijsstijgingen en de prognose voor de komende tijd.

Lees meer

Openhaard of houtkachel reinigen

Heb je een kachel of open haard thuis, dan zal je ongetwijfeld weten dat je deze regelmatig schoon moet houden. Er zijn verschillende manieren om een kachel of open haard te reinigen. Wil je weten hoe je een open haard moet schoonmaken, of hoe je een houtkachel kunt reinigen? Met onderstaande tips kun je dit makkelijk en snel voor elkaar krijgen!

Lees meer

5 tips om goed te stoken

Samen onder het genot van een hapje en een drankje bij de open haard zitten is ontzettend sfeervol en gezellig. Hoewel er verschillende manieren zijn om een kachel of open haard te stoken, zijn er wel universele tips om goed te stoken. Hierdoor stook je schoner en krijgt jouw haardhout de maximale brandduur. Zo kun je nóg langer genieten van elkaars gezelschap en stook je voordelig.

Lees meer